Eclipsa va începe la 12:01 (ora României), durata totală fiind de 4 ore şi 15 minute. Va fi vizibilă în Asia, Australia, Oceanul Pacific şi vestul Americii.
În plină Eclipsă de Lună prin penumbră va mai mai avea loc un fenomen astronomic deosebit. La ora 13:48 (ora României), Jupiter va fi mult mai strălucitor decât de obicei, şi după ce luni a fost cel mai aproape de Lună, va arăta ca o stea mare, luminând chiar lângă Luna plină uşor estompată.
Jupiter va fi la strălucirea ei maximă (magnitudine aparentă de -2.5), în timp ce Luna plină, chiar şi în timpul eclipsei, va fi în continuare extrem de luminoasă, cu -12,4 magnitudine.
Prin comparaţie, Soarele, care nu este o stea foarte strălucitoare, are o magnitudine aparentă de -27, Luna plină -13, cea mai strălucitoare planetă, Venus, măsoară -5, iar Sirius, cea mai strălucitoare stea vizibilă pe cerul nopţii, are -1.5.
O „eclipsă penumbrială” apare atunci când Luna e în penumbra Pământului. Penumbra nu cauzează modificări importante, adică nu se întunecă pe suprafaţa Lunii, deşi mulţi spun că totuşi suprafaţa Lunii devine un pic gălbuie. Un tip foarte rar de eclipsă prin penumbră este „eclipsa penumbrială totală”, în timpul căreia Luna stă în întregime în penumbra Pământului.
Următoarea Eclipsă Totală de Lună nu va avea loc în 31 ianuarie 2018, iar următoarea eclipsă prin penumbră va avea loc în 16 septembrie a acestui an şi va fi vizibilă din Europa, Africa, Asia, Australia şi vestul Oceanului Pacific. Din România eclipsa va fi vazută în intregime la începutul serii, maximul având loc la ora 21:55.
Sursa: Science Alert